Workshop Presenteren voor leerlingen op de basisschool

Veel kinderen vinden het moeilijk en spannend om een spreekbeurt op de basisschool te geven. Het is dan ook erg zinvol om al op jonge leeftijd te beginnen met het oefenen van mondelinge presentaties.

Daarom heb ik de workshop ‘Presenteren voor basisonderwijsleerlingen’ ontwikkeld. Tijdens deze workshop laat ik zien hoe leerlingen op de basisschool een boodschap of verhaal overtuigend kunnen overbrengen op een groep. Door middel van kleine oefeningen die aansluiten bij hun belevingswereld krijgen leerlingen vertrouwen in het geven van een presentatie die staat als een huis. Stap voor stap, met ruimte voor eigen ideeën en met humor gebracht. En per stap uitleg in een bijgeleverd werkboek, dat op maat voor uw school en de betreffende klas kan worden gemaakt. De workshop kan worden gegeven in groep 3 t/m groep 8, maar is ook te geven als ’train de docent’-workshop, tijdens bijvoorbeeld studie- of teamdagen.

Inhoud van de workshop

In de workshop wordt aandacht besteed aan alle onderdelen van de landelijk bepaalde SLO inhoudslijn Mondelinge Taalvaardigheid – Spreken*:

  • Een monoloog houden
    Wat is presenteren en waarom is het belangrijk om dit te leren? Hierbij worden tevens verschillende vormen van presenteren behandeld.
  • Spreekdoelen en publiek
    Wat is de opdracht vanuit school? Wat is het doel van deze opdracht en wat betekent dat?
  • Aanpak
    Hoe ga je je presentatie voorbereiden? Hoe kies je je onderwerp? Wat kun je doen als je het geven van een presentatie heel spannend vindt?
  • Samenhang
    Hoe bouw je je presentatie op? Welke onderwerpen verwerk je wel en niet in je presentatie? Hoe zorg je ervoor dat je je presentatie gemakkelijk kunt onthouden?
  • Publiek
    Wie gaat naar jouw presentatie luisteren? Hoe zorg je dat je publiek geboeid blijft?
  • Woordgebruik en woordenschat
    Hoe maak je je verhaal interessant door zorgvuldig je woorden te kiezen?
  • Vloeiendheid, verstaanbaarheid en grammaticale beheersing
    Is het de bedoeling dat je een presentatie helemaal uit het hoofd leert? Wat moet je doen als je even niet meer weet wat je moet zeggen? Hoe maak je een goed spiekbriefje? Waarom is het nuttig om je presentatie te filmen als je aan het oefenen bent?
  • Non-verbale communicatie
    Hoe zorg je ervoor dat niets afleidt van jouw presentatie? Met behulp van het ‘teen-knie-schouders-hoofdmodel’ worden tips gegeven over houding, lichaamstaal en het aankijken van je publiek.
  • Visuele ondersteuning
    Wat kun je laten zien om jouw presentatie nóg boeiender te maken? Hoe maak je eventueel gebruik van presentatiesoftware als PowerPoint of Prezi?

Ervaringen uit het onderwijs:

Duur van de basisschool workshop

De workshop kan gegeven worden in een uur, maar ik heb ook een uitgebreide versie ontwikkeld die een dagdeel duurt.
Voorafgaand vindt altijd een gesprek plaats met de docent(en) of iemand van de basisschool, waarbij wordt besproken welke presentatieopdrachten worden gegeven gedurende het schooljaar en wat de verwachtingen zijn. Op deze manier sluit de workshop optimaal aan bij het lesprogramma van de groep. De workshop is ook te geven als ’train de docent’-workshop, tijdens bijvoorbeeld studie- of teamdagen. 

Tarieven

De kosten voor één workshop van een uur voor een klas zijn €175,00. Een workshop van een dagdeel (4 uur) kost €475,00.

Wanneer direct voor meer klassen workshops worden afgenomen, of gekozen wordt voor een ‘train de docent’-variant, is het tarief bespreekbaar.

Interesse?

Wilt u meer informatie over de workshop of dat ik op uw basisschool óók een workshop kom geven? 

Neem dan contact met me op via onderstaand formulier:

    Preview werkboek presentatieworkshop basischool

    © 2023 Remco Presenteert | (Online) Presentatiecoaching | Zuid-Holland | info@remcopresenteert.nl | Sitemap | Privacyverklaring