toneelles basisschool

Toneelles op de basisschool

Behalve presentatietrainingen geef ik ook dramalessen. Nee, geen dramatische lessen, maar drama. Je weet wel, toneel. Voor het gemak noem ik het dan verder ook toneelles. En dan met name op basisscholen. Ik vind het geweldig om kinderen te helpen hun creatieve kant te ontdekken en het is iedere keer weer mooi om te zien hoe theater hen kan helpen hun zelfvertrouwen te vergroten. En dat kan dus heel goed d.m.v. toneelles.

Vijf tips voor het geven van een toneelles

Maar behalve werken aan zelfvertrouwen, help je met dit soort lessen ook hun communicatieve vaardigheden te verbeteren en hun verbeelding te stimuleren. Bij toneellessen is het belangrijk om een gevarieerd lesprogramma te bieden dat rekening houdt met de verschillende leeftijden en niveaus van de kinderen. Ik begin daarom vaak met eenvoudige improvisatie-oefeningen en stem- en ademhalingstechnieken om de kinderen op hun gemak te stellen en vertrouwd te maken met het idee van acteren. 

Hieronder deel ik enkele tips voor het geven van een succesvolle theaterles aan kinderen van een basisschool.

  1. Maak de les interactief
    Een theaterles moet interactief zijn om kinderen actief te betrekken bij het creatieproces. Ik probeer de les daarom speels te maken en zorg ervoor dat alle kinderen de kans krijgen om deel te nemen. Ik laat ze bijvoorbeeld een scène naspelen of hun eigen verhaal bedenken. Sprookjes naspelen of aanpassen doet het eigenlijk altijd goed, hoe oud ze ook zijn.
  2. Laat het verhaal centraal staan
    Het verhaal is het belangrijkste onderdeel van een theaterstuk. Dit leg ik altijd aan het begin uitgebreid uit. Het is belangrijk dat je je volledig kunnen inleven in het verhaal. Dit kan door middel van kostuums, rekwisieten en soms zelfs decorstukken. Ik laat de kinderen ook meedenken over het verhaal, hoe kort ook, waardoor het voor hen nog meer betekenis krijgt.
  3. Werk aan de technische vaardigheden
    Theater is niet alleen maar acteren. Er zijn ook vele technische aspecten waar kinderen mee kunnen experimenteren, zoals stemgebruik en je positie op het podium ten opzichte van het publiek. Hierdoor leren ze niet alleen hoe ze een voorstelling moeten acteren, maar ook hoe ze een voorstelling technisch in goede banen kunnen leiden. En een stukje uitleg over decorbouw, geluid en licht is ook altijd een fijne afwisseling. Informatieve filmpjes op hetklokhuis.nl zijn daarvoor ideaal. 
  4. Stimuleer samenwerking
    “Een theaterstuk kan alleen slagen als alle betrokkenen samenwerken.” Dat is misschien was stellig en hoog over gezegd, maar het is echt belangrijk! Geen ego’s op het podium. Daarom stimuleer ik de kinderen om samen te werken en elkaars ideeën te respecteren. Dit versterkt het gevoel van teamwork en verhoogt het enthousiasme en de motivatie van de kinderen. Lachen kan geïnterpreteerd worden als uitlachen, dus daar doen we niet aan. (Ok, natuurlijk wel als de scène echt grappig is. Maar we lachen niet als iemand niet uit z’n woorden komt of iets vergeten is.)
  5. Benader het spelenderwijs
    Het belangrijkste is dat de kinderen plezier hebben in het toneelspelen. Daarom benader ik het spelenderwijs, zodat ze de kans krijgen om hun creatieve kant te ontdekken zonder de druk van een prestatie. Zo kunnen ze hun vaardigheden en zelfvertrouwen ontwikkelen zonder zich zorgen te maken over het resultaat.

Door toneelspelen leer je jezelf beter kennen

Het geven van een toneel aan kinderen van een basisschool is misschien een uitdagende, maar vooral heel leuke ervaring. Ik vind het geweldig om ze in contact te brengen met toneel en te helpen hun verbeelding en creativiteit te stimuleren. Mijn slotconclusie waarom toneellessen veel vaker op school gegeven moeten worden: Theater biedt kinderen een veilige en speelse omgeving waarin ze kunnen experimenteren met verschillende emoties. Ze leren zich te uiten voor een groep én kunnen leren van de karaktereigenschappen van de rol die ze spelen.

Theater

© 2023 Remco Presenteert | (Online) Presentatiecoaching | Zuid-Holland | info@remcopresenteert.nl | Sitemap | Privacyverklaring