Scripten, altijd belangrijk

Script maken?

Een script: zinvol of onzin? Hoe dan ook: een vaak een vergeten onderdeel. Nu ben ikzelf erg van de improvisatie en zit mijn kracht tijdens presentaties vaak in het spontane; inmiddels weet ik maar al te goed hoe belangrijk een goed script is. 📄 Als je net zo’n improvisator bent als ik, is het misschien moeilijk om jezelf ervan te overtuigen om de tijd te nemen om een script te schrijven. Maar geloof me, het kan een wereld van verschil maken voor de kwaliteit van je video, presentatie, film of toneelstuk.

NavigatiesysteemEn dat heb ik niet alleen bij de toneelstukken of films gezien waarin ik meespeel. Het geldt in zekere zin ook voor presentaties! Een goed script zorgt namelijk voor structuur en richting aan je verhaal en voorkomt dat je afdwaalt of belangrijke punten mist. Het is als een kaart die je helpt om de weg te vinden in een onbekend gebied, of een navigatiesysteem dat je stap voor stap begeleidt naar je bestemming. Voor een toneelstuk vind ik het (meestal) echt noodzakelijk om alle tekst helemaal uit te schrijven, voor een presentatie raad ik dát doen nou juist weer af. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niet moet scripten! Nee, ook bij presentaties is het goed om je verhaal (beknopt) op papier te zetten. En wel hierom:

Script = creativiteitsimpuls

Als je denkt dat een script alleen maar een belemmering is voor je creativiteit, dan heb je het mis. Een goed script kan je juist helpen om je ideeën te organiseren en nieuwe ideeën te ontdekken. Je kunt nieuwe verbanden zien tussen ideeën die eerder los van elkaar leken te staan. En als je eenmaal een solide basis hebt om op voort te bouwen, krijg je juist méér ruimte voor creativiteit en improvisatie.

Kaderen en spieken

Een ander voordeel van een goed script is, dat het je kan helpen om de lengte van je video, presentatie, film of toneelstuk te bepalen. Niemand wil immers urenlang naar een presentatie luisteren, of naar een film kijken die langer duurt dan een vlucht van Amsterdam naar Sydney. Een script kan je helpen om je verhaal op een heldere en beknopte manier te vertellen, zonder overbodige zijsporen.
Ok, ok, een script voorafgaand aan een video of presentatie is dus heel handig, maar je kunt dit natuurlijk niet gebruiken tíjdens je presentatie of opname. Maak daarom voor tijdens je presentatie of video-opname een spiekbriefje. In deze blog leg ik uit waarom je die maakt: Blog “Spieken mag” , of kijk de video waarin ik uitleg hóe je er een maakt: Presentatietip: Hoe onthoud ik mijn presentatie? Nou, niet! 😉

Soepeltjes zijn door een script

En last but not least, een goed script kan je helpen om je presentatie of videoproductie soepeler te laten verlopen. Als je niet hebt nagedacht over wat je precies wilt filmen of presenteren, kan dat leiden tot een hoop verwarring en chaos. Voor jou tijdens een presentatie, maar ook op een podium of filmset. En laat ik even uit ervaring spreken: chaos op de set leidt alleen maar tot slechte memes en een hoop pijnlijke herinneringen…
Dus, of je nu een video, presentatie, film of toneelstuk maakt, neem de tijd om een goed script te schrijven. Het kan je helpen om je boodschap op een heldere en effectieve manier over te brengen, nieuwe ideeën te ontdekken, de lengte van je productie te bepalen en de productie soepeler te laten verlopen.

“Script girl”

En zal ik je tot slot een geheimpje verklappen? Tijdens de beroepskeuzetest die ik maakte in groep 8, kwam er bij mij een beroep uit waar niemand op gerekend had: ‘Script girl’. Zo noemen ze het al jaren niet meer, maar dat is dus iemand die op een film- of toneelset de continuïteit en tekstbehandeling van de acteurs in de gaten houdt. Script girl ben ik nooit geworden, maar de interesse in acteren en presenteren bleek er vroeg in te zitten… 😉
Een script girl op een filmset
Een script girl op een filmset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *