Dramalessen op de basisschool

Het lerarentekort: Kan ‘drama aanpak’ helpen?

Ondanks veel positieve initiatieven waren er bij de start van het nieuwe schooljaar toch weer zorgen over het groeiende lerarentekort. Basisscholen en middelbare scholen zullen ook na de zomervakantie weer goed moeten zoeken naar creatieve oplossingen. En juist in die creativiteit zit misschien wel een deel van de oplossing: dramalessen.

Waarom dramalessen?

Theaterlessen, ook wel dramalessen genoemd, bieden kinderen meer dan alleen een podium om op te treden. Ze bieden een kader waarbinnen leerlingen hun expressieve kant kunnen ontdekken en hun zelfvertrouwen kunnen vergroten. Wat invaldocent Remco Verwaijen betreft zouden dramalessen een vast onderdeel binnen het cultuuronderwijs moeten zijn. “Door middel van drama-oefeningen worden kinderen aangemoedigd om buiten hun comfortzone te treden en nieuwe manieren van zelfexpressie te vinden. Tijdens de lessen leren de kinderen te luisteren naar anderen en hun ideeën effectief te communiceren. Vaardigheden waar ze ook buiten het klaslokaal veel aan hebben.”

Kunstzinnige oriëntatie

Vooral in deze tijden van een groeiend lerarentekort kunnen dramadocenten een waardevolle en invullende rol spelen in het onderwijs. Remco ziet dat niet iedere basisschool ervoor kiest om cultuurlessen te verzorgen, terwijl het ministerie van OCW het leerplankader ‘kunstzinnige oriëntatie’ heeft laten ontwikkelen: “Ondanks dat kader kiezen concentreren veel scholen zich alleen op muzieklessen, maar hebben ze weinig ruimte in het rooster voor drama-, dans- of beeldende lessen. Begrijpelijk, maar er zijn jaarlijks afgestudeerde docenten in deze vakgebieden die niet direct een baan vinden. Juist vanwege dat gebrek aan ruimte. Hier liggen dus kansen.”

Ouderparticipatie

Ook van ouders krijgt Remco regelmatig te horen dat dramalessen een mooie toevoeging zijn binnen de lessen. Sommige ouders zijn zelfs zó enthousiast dat ze aanbieden om vrijwillig dramales te geven op de school van hun kind. “Ik heb zelf geen kinderen meer op de basisschool, maar val wel meerdere keren per maand in via PoolWest, de invalpool voor het basisonderwijs in de regio west. Gedurende een dag(deel) geef ik drama- en presentatieles en zie hoe kinderen hierdoor groeien. Zo help ik scholen niet alleen bij het aanpakken van het lerarentekort, maar werk ik ook samen met de kinderen aan het vergroten van hun zelfvertrouwen en creativiteit.”

Kijk hieronder naar het gesprek dat ik op Den Haag FM had met presentator Tom Lash:

© 2023 Remco Presenteert | (Online) Presentatiecoaching | Zuid-Holland | info@remcopresenteert.nl | Sitemap | Privacyverklaring